YTM, organisaatiokonsultti
psykoterapeutti, ryhmäanalyytikko
työnohjaaja (STOry)
Toiminnallisen ryhmätyön ohjaaja (TRO)
NLP Master Practitioner
Toimipaikka: Tampere
arja.hamalainen(a)iloksijavoimaksi.fi
040 508 7968
Työn tuunaaminen (job crafting) on uusi ja tehokas tapa lisätä työhön voimavaratekijöitä, ”työn imua”. Tuunaamisessa ihmiset itse ottavat vastuun oman työn kehittämisestä. Ihmisten motivaatio työssä onkin suoraan verrannollinen siihen, missä määrin he kokevat voivansa vaikuttaa työssä ja kuinka mielekkääksi he kokevat työnsä. Työn tuunaamiseksi ihmiset tarvitsevat työn muotoilun välineitä ja taitoja. Tuunaamista voidaan tukea valmennusten, työpajatyöskentelyjen tai yksilöllisen coachauksen avulla.
Toiminnan arvioinnista kehittämisen tiekarttaan
Miten yhdessä tunnistamme kehittämistarpeet ja asetamme tavoitteet muutokselle ja uudistamiselle? Arenan OD36-kuution avulla organisaation tai tiimin yhdeksää avaintoimintoa tarkastellaan neljästä eri näkökulmasta. Näin pääsemme sovittamaan organisaatiopalapelin palasia yhteen ja rakentamaan tiekarttaa kehittämisen tueksi.
Organisaation avaintoimintojen kartoitus voidaan suorittaa haastattelujen ja kyselyiden avulla tai se voidaan tehdä myös työpajoissa ryhmätyönä. Joka tapauksessa kartoituksen tuotokset käsitellään työpajoissa, joissa myös asetellaan askelmerkkejä tulevaisuuteen ja ideoidaan tapoja muotoilla työtä ja organisaatiota uudella tavalla.
Paras reitti nostaa työn tuottavuutta, motivaatiota ja työhyvinvointia on saada ihmiset itse suunnittelemaan ja uudelleen muotoilemaan työskentelytapoja, menetelmiä ja työympäristöä.
Työn ja organisaation toimintamallien muotoilun avulla voidaan luoda alustaa myös jatkuvaan kehittämiseen, uuden oppimiseen ja innovointiin. Työn tuunaaminen (job crafting) on tässä uusi tuore näkökulma kehittää työtä.
Työnohjaus ja coachaus ovat välineitä omien voimavarojen ylläpitämiseksi, uudistamiseksi ja oman työn kehittämiseksi. Työnohjauksessa keskiössä on tukea ihmisiä ajankohtaisten työhön liittyvien haasteiden käsittelyssä. Coachauksessa painopiste on yksilöllisten voimavarojen vahvistamisessa, tavoitteiden kirkastamisessa, motivaatiopolun askelmerkkien asettamisessa paikoilleen sekä työssä vaadittavien taitojen kehittämisessä. Työnohjaus ja coachaus voidaan toteuttaa sekä yksilö- että ryhmämuotoisena.
Psykologinen arviointi on tehokas keino kartoittaa työntekijän valmiuksia ja kompetensseja työssä suoriutumiseksi. Arviointia voidaan käyttää rekrytointivalintojen lisäksi nykyisen henkilöstön osaamiskartoituksissa ja kehittämistarpeiden tunnistamisessa.
Arvioinnit tukevat esimiehiä vaikeissa valintapäätöksissä ja tarjoavat arvokasta palautetietoa arviointeihin osallistuville henkilöille.
Johtamis- ja esimiesvalmiuksien 360-arviointi
Johtamistyön 360-arviointimenetelmässä esimiehen toimintaa arvioidaan 32 valmiuden suhteen. Nämä ryhmittyvät kahdeksaksi laajemmaksi johtamistyön kokonaisuudeksi.
Arvioinnin voivat suorittaa alaiset, kollegat, oma esimies ja arvioitava itse. Vastaaminen onnistuu verkossa internetin kautta. Tulokset käsitellään palautetilaisuudessa tai coachauksen yhteydessä.
Osaamisen arviointi, palaute ja coachaus
Arvioinnin avulla tunnistetaan omat vahvuudet, heikkoudet ja kehittämiskohteet. Palautetta arvioinnista työstetään henkilökohtaisissa coachaus-istunnoissa, joissa tuloksia pyritään tulkitsemaan ja ymmärtämään syvällisemmin.
Tavoitteena on oman itseymmärryksen parantaminen ja kehittämissuunnitelman rakentaminen. Arviointi voidaan suorittaa 360-kyselyn avulla, perustua itsearviointivälineisiin tai psykologisiin testeihin.
Psykoterapiaa, taideterapiaa, mindfulnessia vai joogaa? Nykypäivän työelämä on usein vaativaa ja voimavaroja kuluttavaa. Seurauksena voi olla vaikeutta keskittyä, uupumusta tai tyhjyyden kokemusta. Monet ovat kiihdyttäneet itsensä kiihkeään 24/7-elämään ja kokevat juoksevansa oravanpyörässä. Voi olla tarve pysähtyä ja ottaa aikaa oman hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja henkiseen kasvuun. Arena tarjoaakin erilaisia terapeuttisia ja henkisen kasvun palveluja omien kumppaniensa ja yhteistyöverkostojensa kautta.
Tiimien, työryhmien ja työyhteisöjen tulisi aika-ajoin asettua peilin eteen. Virittäminen on tarpeen, kun haluamme kirkastaa perustehtävää, perata ryhmän toimintaa häiritseviä jumiutumia ja kehittää sisäistä yhteistyötä, vuorovaikutusta ja kommunikaatiota. Virittämisessä sovelletaan ryhmädynamikkaa, sosiometriaa ja systeemistä työskentelytapaa.
Valmennusta niille, jotka haluavat parantaa valmiuksiaan johtaa, ohjata ryhmiä tai fasilitoida ryhmätyöskentelyä. Perehdytään ryhmädynamiikan ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen ilmiöihin. Harjoitellaan ryhmäinterventioiden ja toiminnallisten menetelmien käyttöä.
Ristiriidat, yhteistyön ongelmat, työhyvinvoinnin pulmat ja työpaikkakiusaaminen myrkyttävät nopeasti koko työyhteisön ilmapiirin ja heikentävät kaikkien suoriutumista. Ulkopuolinen apu voikin olla tarpeen konflikti- ja ristiriitatilanteiden selvittelyssä ja sovittelussa. Kyse voi olla myös esimiesten tai työntekijöiden tukemisesta ja valmentamisesta kohtaamaan hankalia tilanteita työssä.
Johtamistyön valmennukset
Arenan valmennuksissa johtamistyötä tarkastellaan aina systeemisesti. Esimiesten ja kaikkenlaista johtamistyötä tekevien on tärkeää hahmottaa, miten toimintaympäristö, strategiat, rakenteet, sisäiset prosessit, vuorovaikutuskulttuuri ja yksilöiden valinnat ja käyttäytyminen vaikuttavat kaikkeen arjen toimintaan ja päätöksentekoon omassa organisaatiossa tai tiimissä. Organisaation toimintoja tarkastellaan mm. OD36-mallin avulla. Lisäksi omia johtamisvalmiuksia on mahdollista kartoittaa 360-kyselyn avulla.
Viestinnän taidot organisaatiossa
Onnistuminen tiedon jakamisessa, tiedon kulussa ja viestinnässä ovat elintärkeitä tekijöitä organisaation suoriutumisessa. Työtyytyväisyyskyselyissä tiedon kulku saa usein alhaisimpia pisteitä. Niinpä viestinnän tapoihin ja taitoihin on syytä panostaa jatkuvasti. Kyse ei ole vain sisäisestä tiedonkulusta vaan myös siitä, miten viestimme ympäristöömme. Viestinnän osaamisen koetinkivet ovat kaikki tilanteet, joihin liittyy muutoksia tai jokin kriisi.
Muutosohjauksen U-prosessi
U-prosessi on kehittämismalli, jonka avulla tehdään muutosta, opitaan ja luodaan uutta. Työskentelyssä yhdistyy kaksi muutoksen voimaa: irtipäästäminen entisestä ja avautuminen uudelle. U-työskentelyssä sovelletaan dialogiaan, reflektioon ja toiminnalliseen tekemiseen perustuvia menetelmiä.
Muutoksen arkkitehdiksi
Valmennusta johtajille, esimiehille ja muutosagenteille siitä, miten ohjata ja johtaa muutosta yhdessä oman porukan ja tiimin kanssa. Valmennuksessa perehdytään muutostyön dynamiikkaan ja vaikuttamisen psykologiaan – siihen, miten ihmiset saadaan ajattelemaan, valitsemaan ja toimimaan uudella tavalla.
Taitava vaikuttaminen ja viestiminen
Vaikuttamisessa ihmiset pyritään saamaan ajattelemaan, valitsemaan ja toimimaan jollakin vaikuttajan toivomalla tavalla. Tavoite on muuttaa ”ihmisten mieliä”. Vaikuttaminen onkin tärkeä taito aina silloin kun yritetään saada aikaan muutoksia.
Valmennuksen tavoitteena on omien henkilökohtaisten vaikuttamisvalmiuksen ja kommunikointitaitojen arviointi ja kehittäminen InfluEra®-mallin avulla. Malli sisältää yhdeksän erilaista vaikuttamisen tyyliä tai roolia.
Valmennuksessa paikannetaan ja analysoidaan kunkin vahvuuksia ja heikkouksia vaikuttajana. Perehdytään vaikuttamisen psykologien perusteisiin. Harjoitellaan erilaisten vaikuttajaroolien käyttöä ja pyritään laajentamaan omaa roolirepertuaaria toimia erilaisissa vaikuttamis- ja viestintätilanteissa.
Esimies vuorovaikuttajana
Johtajuus syntyy ryhmä- ja vuorovaikutustilanteissa ja perustuu aina yritykseen vaikuttaa toisiin. Arenan johtajuusvalmennuksissa perehdytäänkin vuorovaikutuksen ja ryhmädynamiikan ilmiöihin ja niiden merkitykseen esimiestyössä.
Tärkeitä harjoiteltavia taitoja ovat esim. luottamuksen rakentaminen, ihmisten motivoiminen, inspiroiminen ja tukeminen työssä, palautteen antaminen, ihmisten osallistaminen päätöksentekoon ja delegoimisen taito.